» Mini Cursus>Fonts

Een van de eerst lessen over html gingen over tekst. Je snapt het vast wel; Zonder tekst heb je geen informatie op papier(of in je browser). Nu kan je gewoon simpel tekst invoeren, maar je kan er ook een extra tintje aan geven.
De lettertypen kan je gebruiken op je site, maar dat heeft nadelen(lees de les). De lettertypes zijn wel goed te gebruiken voor flash en als plaatje.
Dan komen we gelijk aan bij het onderwerp van de lessen; Specialiseer je website en leer je doelgroep bepalen.

Deze cursus heeft een geheel eigen design en is ingedeeld in paragraven(§). Veel s6.
De indeling van de les ziet er als volgt uit:
» Verschillende types
» Lettertypes downloaden
» Lettertypes installeren/instellen
» De lettertypen gebruiken
» Zelf lettertypen maken

The Webmaster

ps. Kijk, voordat u de les doet, onderaan de pagina!


§ 1.1 .:. Verschillende types;

Op de websites op het internet zie je veel verschillende lettertypes;die zie je omdat die lettertypes geinstalleerd op je pc. Ik geef een paar voorbeelden;

1- Dit is het lettertype arial.

2- Dit is het lettertype courier.


3-  Dit is het lettertype alien encounter.

Waarschijnlijk zie je bij de eerste gewoon het lettertype arial(grote letters in vergelijking met courier). 
Als tweede zie je courier(een soort type_writer). 
Als derde zie je gewoon een standaardlettertype.

Ik zie bij die laatste iets heel anders! Het lettertype alien encounter(Een wat? Gewoon een naam voor een lettertype). Dat ziet er in een plaatje zo uit(dus wat jij bij het plaatje ziet, zie ik ook ook bij punt 3).Hoe komt het nou dat ik dat wel zie? In je besturingssysteem(bij jouw waarschijnlijk windows) staan een lettertypes geinstalleerd. Een lettertype is niets meer dat een soort letter. De ene lettertype is bijvoorbeeld erg breed, terwijl het andere erg hoog is. Dat is per type verschillend.

§ 1.2 .:. Lettertypes downloaden;

Jij wilt natuurlijk gelijk een leuk lettertype downloaden. Dat kan. Ik ligt hier een paar sites toe waar je goed en snel fonts/lettertypes kan krijgen.
Waarom ligt je ze eruit dan? Zijn er zo weinig? Nee; het is juist een hele zooi in de wereld van de lettertypes. Een verkeerde klik op de muisknop en je hebt gelijk 10 pop-ups om je oren!
Vandaar dus...

»
Fontguy [9/10]
Absoluut de beste site op dit gebied, die ik tot nu toe heb gezien. Echt hele orginele fonts. Een paar voordelen op een rij;
»Weinig tot geen reclame
»Fonts zijn makkelijk te vinden. Geen omwegen; gelijk bij de lettertypes.
»Zijn erg orgineel. Zo zijn er lettertypes van bekende films en andere bekende spullen(cola bijvoorbeeld).
»Veel keuze.
Een echte aanrader dus.

» 007fonts [7/10]
Ook een goede site op dit gebied. Veel minder als fontguy naar mijn mening, maar toch een van de betere van alle fontsites(en geloof mij; er zijn heel wat sites die lettertypes aanbieden).
»Toch vrij snel bij de lettertypes
»Redelijk veel fonts.
Een vrij goede dus.

» Funny fonts [5.5/10]
Hier kan je wat fonts direct downloaden. Ik heb ze nog neit gezien, maar het zijn er in totaal(als je alle drie de pakketten download) bijna 1600. Verder zijn ze niet op de site te zien.

» Create 8-fonts [6.5/10]
Ook een redelijk goede site. Gelijk op de site; geen reclame. Erg goed dus. Verder worden de lettertypes duidelijk geshowt. Je hoeft niet lang te zoeken, ook een goede fontsite!

Mocht je bij een van deze deze sites een leuk lettertype tegenkomen, download die. Meestal zijn het .zip bestanden, die je kan uitpakken met een zipprogramma.
Ff uitpakken en je hebt je bestand.

§ 1.3 .:. Lettertypes installeren/instellen;

We gaan nu leren om lettertypes te installeren op je computer.

Windows heeft lettertypes in een aparte map gezet(windows/fonts/). Het zijn de zogenaamde ttf bestanden(Die download je ook bij de in § 1.2 genoemde sites). Zoals plaatjes gif en jpg kunnen zijn, zijn lettertypes ttf. 

Je kan de ttf bestanden gewoon in de windows map zetten. Dus heb je een bestand gedownload; haal het ttf en de andere bestanden eruit en sleep ze naar de windowmap.

Oh ja; Kan je de windows map niet vinden? Ga dan naar Start/configuratiescherm/lettertypen/

§ 1.4 .:. De lettertypen gebruiken;

Allemaal leuk en aardig die lettertypes, maar wat kan ik ermee? Dat is een goede vraag. Eigenlijk heeft het niet zoveel zin om lettertypes te gebruiken op je website als je alleen html gebruikt(De kans is namelijk klein dat je bezoekers dat lettertype hebben).
Wil je toch nog een ander lettertype op je site en weet je haast zeker dat je bezoekers die niet op hun pc hebben staan? Dan kan je drie dingen doen;
-Al je bezoekers vragen of ze dat lettertype willen installeren.
-Niets; Die mensen hebben niet eens dat lettertype, das dom.
-Je gebruikt een programma en slaat het later op als een plaatje, flashbestand.

De laatste optie lijkt me het beste. Nadat je namelijk een nieuw programma hebt geinstalleerd, lezen programma's zoals flash, paint, photoshop, illustrator automatisch die nieuwe lettertypen.
Die zet je neer en dan sla je ze op. Dan hoeven de mensen die dat plaatje/flashfilmpje zien, het lettertype niet geinstalleerd te hebben.

§ 1.5 .:. Zelf lettertypen maken;

Heb je het lettertype dat je zocht, niet gevonden? Wil je gewoon wat expirimenteren?  Dan heb ik de oplossing voor je. Maak zelf lettertypes. Dat kan met een programma.
Macromadia Fontographer. Met dit programma kan je zelf lettertypes maken. De meeste lettertypes die je download zijn dan ook met dit programma gemaakt.


De volgende les gaat over kleurcombinaties. Bij een website zijn naast de letters ook de kleuren erg belangrijk.

The Webmaster

»Vorige les«--Terug naar 't webhulpje--»Volgende les«

Voor vragen kan je terecht in het forum.

Copyright © 't webhulpje, Nederland
Alle rechten voorbehouden. Niets van deze elektronische uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever en/of de beheerder van deze website.